Läs mer
     
 
Havet och sjöfarten har sedan urminnes tider haft stor dragningskraft på människan. Lusten att utforska det okända förde redan vikingarna till nya kuster. Havet har förmedlat kontakter mellan civilisationerna, och sjöfarten har möjliggjort handelsutbyte mellan folken. Alla jordens hav har en gång erövrats med segelfartyg av trä.Vega byggdes 1909 i Viken. Hon är en av de sista i en tusenårig obruten tradition av seglande skepp som ända in i mitten av förra århundradet fraktade varor och förnödenheter längs våra kuster. När dessa skepp tappade sin ekonomiska betydelse skulle de ha försvunnit för all framtid om inte vissa entusiaster insett värdet och möjligheterna att bevara och bruka dem. För Vegas del väntade upphuggning på Finnboda varv i Stockholm 1985. På initiativ av Egil Bergström som ville föra detta kulturarv vidare till framtida generationer räddades hon i sista stund. Ett omfattande arbete påbörjades. Efter många års restaurering där Vega återskapats till sitt ursprungliga skick genomförde Vega sin andra jungfrutur i juni 2008.
 

Vega välkomnar människor som vill uppleva känslan av historiens vingslag. Vattnets porlande mot stäven, vindens sus i riggen och vetskapen om att man färdas bara med vindkraft, skänker ro åt själen.Ni som seglar med Vega upplever hur människan i en anda av ödmjukhet samarbetar med naturkrafterna. Det blir ett äventyr och en upptäcktsresa i en levande historia med bäring in i framtiden.Standarden ombord är robust och genuin. I det före detta lastrummet under däck finns den stora salongen med gott om plats för måltider och samvaro, hytter för två till fyra personer, med plats för tjugo övernattande. Kocken erbjuder utsökta måltider ur sitt välutrustade kök. Samma omsorg som lagts på att åstadkomma ett skeppsbygge av högsta kvalitet genomsyrar hela seglingsverksamheten så att dagens människor får möjlighet att uppleva gemenskapen som utvecklas ombord och bli delaktiga i en tradition som många hört talas om, men få har upplevt.

Vega seglar med företag, grupper och enskilda i Östersjön, Skagerak och Kattegatt, i de svenska och finska skärgårdarna, till danska och tyska övärlden med tilläggning i de gamla Hansastäderna runt kusten.


 

SVT Play:Öppet arkiv

Smålandsnytt

Film från Vegas premiärtur

Finsk radio

Film om Linneas och vegas renovering

     

Rederiaktiebolaget Vega   Loftagatan 5   S-59432 Gamleby   +46 (0)493 101 74   info@skonarenvega.se