Fartyget
     
Historia
Restaurering

Vega byggdes 1909 i Viken. Hon seglade frakter i Östersjön, som rent segelfartyg fram till 1932 då den första hjälpmotorn installerades. Lerberget och Höganäs var hemorter fram till 1937.
Hon var sedan hemmahörande i Skärhamn fram till 1966. Som Skärhamns sista av trä byggda fartyg lämnade Vega då Västkusten. Hon köptes av direktör B. Guthenberg. Och skulle via Stockholm frakta förnödenheter till KapVerdeöarna.

 

Där planerade Guthenberg fabriks och lantbruksverksamhet. Detta blev dock inte av, så Vega kom bara till Stockholm där hon blev liggande och förföll. Hon blev sedan omhändertagen av olika ägare. Slutligen sjönk hon vid Söder Mälarstrand 1985. Skönhetsrådet i Stockholm tyckte det såg anskrämligt ut, hon bärgades därför och skänktes till Riksmuseet. Meningen var att hon skulle huggas upp av museet, sedan man tagit valda delar till sitt polarmuseum. Detta visade sig alltför kostsamt.
Därför skänktes Vega till Stiftelsen Människan och Havet i Gamleby, som menade att Vega var viktig att bevara, eftersom hon var den sista av de rent seglande svenskbyggda tremastskonarna som då fanns kvar.
Planerna på och förberedelserna för en genomgripande restaurering påbörjades.

 

Rederiaktiebolaget Vega   Loftagatan 5   S-59432 Gamleby   +46 (0)493 101 74   info@skonarenvega.se